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MEMORANDUM 
 
From: Command Ethics Counselor 
To: 
 
Subj: GIFT OF TRAVEL 
 
Ref: (a) Your Gift of travel from Non-Federal Source form Submitted 

on 
(b) 31 U.S.C. § 1353 
(c) NPS SOP 
(d) DoD 5500.7-R, Joint Ethics Regulations 

Encl: (1) Gift of Travel From Non-Federal Sources 

1. I have reviewed reference (a), for acceptance of a gift of travel from 
  , to be a  in  on  . You will 
travel from Monterey, California to   on   and 
return to Monterey, California on . Your request for acceptance of a 
gift of travel from   for the airfare, hotel, meals, and other 
expenses in the estimated amount of  pursuant to reference (b) is 
legally unobjectionable. Your travel approving authority may accept, on 
behalf of the U.S. Government, these official gift of travel benefits from 
the non-federal source. 
 
2. You may accept, on behalf of the U.S. Government, payment from the    
non-federal source for travel and related expenses only by a check made 
payable to the Department of the Navy or by payment “in-kind.”  You may not 
accept payment by cash, by a check made payable to you personally, or by 
electronic funds transfer (EFT) to your personal account as reimbursement for 
your expenses.  Payment must be by check made payable to Department of the 
Navy.  See reference (c) for further instruction and requirements for filing 
your travel voucher. 
 
3. Reference (d), section 4-302 requires that you provide the final cost of 
your trip if the amount exceeds $250.00. If the amount exceeds $250.00, you 
MUST complete blocks 15-17 of the Gift of Travel form (enclosure 1), using 
your actual paid expenses. You will then take this form, along with your 
receipts, and the rest of your paperwork, to the legal office for the Ethics 
Counselor’s review and signature. Receipts are required for payments by 
“check” and strongly encouraged for “in-kind” gifts. NOTE: The Office of 
Government Ethics REQUIRES that you break down the actual amounts for 
Airfare, Hotel, Meals and Other Expenses. 
 
4. If you cancel your trip, please inform the Staff Judge Advocate’s office 
via email so that your trip can be deleted from the gift of travel report. 
 
5. If you have any questions, please call me at (831) 656-3610. 
 
 
 
 

T.L. CLARK 
CDR, JAGC, USN 
Staff Judge Advocate 


